Львівський суд вирішив стягнути з Росії понад 40 млн грн за знищену електропідстанцію

 

Позов про відшкодування подало ПрАТ “Львівобленерго”

Господарський суд Львівської області вирішив стягнути з держави Російська Федерація 41,5 млн грн на користь ПрАТ “Львівобленерго”. Позов підприємства був обґрунтований тим, що внаслідок обстрілу у травні 2022 року одна з крилатих ракет влучила в розташовану у Львові електричну підстанцію. Львівське підприємство підрахувало збитки і вирішило стягнути їх з держави-агресора. Про це LVIV.MEDIA стало відомо з рішення суду, опублікованого у Єдиному державному реєстрі.

Як йдеться у рішенні суду, ракетна атака відбулась 3 травня 2022 року. Тоді близько 20:23 стратегічна крилата ракета класу “повітря-земля” Х-101 влучила в електричну підстанцію та зруйнувала частину енергетичного обладнання. Внаслідок цього спрацювала система аварійного вимкнення, була знеструмлена значна частина Львова та навколишніх сіл.

Того ж дня Служба безпеки України у Львівській області почала розслідування за статтею про порушення законів та звичаїв війни. Фахівці “Львівобленерго” обстежили підстанцію і разом з державним інспектором з енергетичного нагляду та директором обласного департаменту паливно-енергетичного комплексу склали дефектний акт, в якому зафіксували пошкодження. Збитки оцінили у 34,3 млн грн. Окрім прямих збитків, “Львівобленерго” просило суд стягнути з Росії понад 6,6 млн грн інфляційних втрат та компенсувати ще пів мільйона гривень, витрачених на незалежну оцінку і правову допомогу.

Позовну заяву переклали та відправили до посольства Росії у Польщі, проте одержувач відмовився її отримувати. Розгляд справи відбувався за відсутності представника держави-агресора. Суддя господарського суду Львівської області Наталія Березяк вирішила задовольнити позов у повному обсязі.

У пресслужбі ПрАТ “Львівобленерго” повідомили LVIV.MEDIA, що підприємство має намір отримати відшкодування, коли почнуть працювати юридичні механізми притягнення Росії до відповідальності. “Львівські енергетики переконані у майбутній перемозі України та в тому, що запрацюють міжнародні механізми, які допоможуть відшкодувати завдані матеріальні збитки”, — зазначила речниця компанії Галина Петрушка.

Нагадаємо, масований ворожий обстріл 15 лютого 2024 року суттєво пошкодив трансформаторну підстанцію “Львівобленерго”. Внаслідок цього було знеструмлено один з об’єктів інфраструктури Львова.

Поділитись на Google Plus

Автор News

0 Коментарів:

Дописати коментар